Deel deze pagina:
Bestel hier

Moeilijke eters - Flair FOKUS Kind

(H)eerlijke voeding via Belgomeals voor alle opgroeiende kinderen in kinderdagverblijven

De eerste 1000 dagen van een kind zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van eetgewoonten en smaakontwikkeling. Gezonde voeding draagt bij aan een goede groei van een kind.

Wist je dat een baby wel duizenden smaakpapillen heeft  en dat op je dertigste er nog maar 250 overblijven? Niet zo gek dus, dat een opgroeiend kind moet wennen aan nieuwe smaken. Het is niet vreemd dat het soms niet vlot verloopt en dat een kind voedsel weigert en het etiket “moeilijke eter” krijgt.

Onze leverancier van warme maaltijden en fruitpappen (Belgomeals) begrijpt zeer goed de ontwikkelingsfasen in het eetproces van een kind en hebben hun maaltijden hierop afgestemd.

Zo begint elk kind wanneer het er klaar voor is met een uitbalanceerde groente-aardappel maaltijd, een zalfje voor de tong en mondgewenning.

Het baby startersaanbod bestaat uit groentezalfje van wortel, broccoli, venkel, knolselder, bloemkool, pompoen, courgetten, rode biet, pastinaak, peterseliewortel, spinazie, witloof of aubergine met aardappelen.

Wanneer de kinderen deze verschillende smaken kennen en lekker vinden stappen ze tegen de leeftijd van 6 maanden over naar geprakte voeding bestaande uit groenten, aardappelen/deegwaren, vlees/vis/gevogelte.

Wanneer kinderen 12 maanden zijn, hebben ze zeker 22 soorten groenten leren eten in verschillende lekkere combinaties, kunnen ze stukjes eten en herkennen het menu op hun bord.  Stap voor stap verandert de consistentie en de samenstelling van de maaltijd en het menu. Kinderen worden op een rustige manier gestimuleerd in het proeven en nuttigen van een evenwichtige maaltijd en het aanleren van een gezonde levensstijl.

Bij het verlaten van het kinderdagverblijf eten kinderen alle voedingsmiddelen apart en hebben ze zeker hun voorkeuren voor bepaalde menu’s, hoe meer kleur op het bord, hoe liever ze het eten.

Samen met Belgomeals geven we de kinderen een (h)eerlijke warme maaltijd. Door in te spelen met kleur, smaak, variatie, grootte, kruidige geur proberen we de zintuigen van de kinderen te prikkelen en te stimuleren in hun eetgedrag.

Wist je dat slechts 20 % van jouw gezondheid wordt bepaald door de genen en de overige 80 % door omgevingsfactoren zoals voeding?

Hieraan werken we dagelijks in onze kinderdagverblijven en  voorzien voor elk kind, ongeacht de allergie, of bepaalde keuzes (vegetarisch, halal voeding, …) een smakelijke maaltijd.

 

Veerle Mertens

Algemeen directeur kinderdagverblijven Heilig Hart Heverlee